04 December, 2017

Computer Knowledge Online Quiz 1 - Computer Basics







Follow Us

Online Quiz

Computer Knowledge online quiz is designed to test your knowledge and accuracy. Here is a daily free online practice test with question and answers. Finally, test your knowledge and improve your scores. All the best for the practice test.

1.Virtual memory is....
  • A.

    Memory on the hard disk that uses as extended RAM

  • B.

    In RAM

  • C.

    Only necessary if you do not have any RAM in your computer

  • D.

    It backup device for floppy disks

Correct Answer: Option A

Explanation:

Virtual memory is on the hard disk that uses as extended RAM.

2.Which of the following is the largest unit of storage ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

Gigabyte is the largest unit of storage.

3.Eight bits equal to how many bytes ?

Correct Answer: Option D

Explanation:

Eight bits equal to one byte

4.MICR technology used for clearance of cheques by banks refers to ...?
  • A.

    Magnetic ink character recognition

  • B.

    Magnetic intelligence character recognition

  • C.

    Magnetic information cable recognition

  • D.

    Magnetic insurance cases recognition

Correct Answer: Option A

Explanation:

Magnetic ink character recognition is a character recognition technology.

5.Computer size was very large in .... ?
  • A.

    First generation

  • B.

    Secound generation

  • C.

    Third generation

  • D.

    Fourth generation

Correct Answer: Option A

Explanation:

Computer size was very large in first generation.

6.Which of the following is the first generation computer ?

Correct Answer: Option B

Explanation:

EDSAC is the first generation computer. EDSAC stands for electronic delay storage automatic computer.

7.Mega is 2 to the power of ....

Correct Answer: Option B

Explanation:

Mega is 2 to the power of 20. i.e 2 20

8.Which of the following device can store large amount of data ?

Correct Answer: Option D

Explanation:

Hard disk device can store large amount of data.

9.Which of the following is a temporary primary memory ?

Correct Answer: Option B

Explanation:

RAM is a temporary primary memory

10.Formated capacity of floppy disk (3.5") is ... ?

Correct Answer: Option C

Explanation:

Formated capacity of floppy disk (3.5") is 1.44 MB

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

Tags: General Aptitude, Verbal Reasoning, Static GK, Current Affairs, Computer Basics


Share post»


Join Our Free Newsletter
Author Image

About Author:

I'm Rajashekar, founder of tutsraja.com website. I love blogging and interested to share tech news, security and exam prepation support.

Follow: Facebook | Google+ | LinkedIn

Copyright@Tuts Raja 2018. All Rights Reserved.

Top