17 March, 2018

General Knowledge Quiz 10 - Revolutions and Their Father







Follow Us

Revolutions and Their Father

Revolution and their father is stack GK topic. It is fixed content and one-time preparation. I provided 17 revolutions in the previous article. You should remember at least 10 out of 17. It is an easy topic, don’t skip this for preparation at any situation. This type of questions may ask for 1 mark in an exam.

Don't disappoint, sometimes may or may not ask. One mark is also important for getting the job. Don’t ignore any easy topics. Check syllabus before start any preparation. This topic is important for the competitive exam of a central government.

1. Who is the father of Yellow revolution ?
  • A.

    Verghese kurien

  • B.

    Visual tewari

  • C.

    Sam pitroda

  • D.

    Indira Gandhi

Correct Answer: Option C

Explanation:

Sam pitroda is the father of Yellow revolution.

2. Which of the following is the blue revolution ?
  • A.

    Crude oil, Petrol

  • B.

    Agriculture

  • C.

    Leather, Cocoa

  • D.

    Fish and aqua

Correct Answer: Option D

Explanation:

Fish and aqua is the blue revolution.

3. Red revolution is about ______?
  • A.

    Meat, Tomoto

  • B.

    Crude oil, Petrol

  • C.

    Leather, Cocoa

  • D.

    Jute

Correct Answer: Option A

Explanation:

Red revolution is about Meat, Tomoto.

4. Which of the following is about Silver fiber revolution ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

Cotton is about Silver fiber revolution.

5. Who is the father of Green revolution ?
  • A.

    Verghese kurien

  • B.

    Nirpakh tutej

  • C.

    Durgesh Patel

  • D.

    Norman borlong

Correct Answer: Option D

Explanation:

Norman borlong is the father of green revolution.

6. Which of the following is not correctly matched ?
  • A.

    Brown revolution - Leather, Cocoa

  • B.

    Golden revolution - Fruits, Honey, Horticulture

  • C.

    Round revolution - Eggs

  • D.

    Gray revolution - Fertilizers

Correct Answer: Option C

Explanation:

Round revolution - Eggs is not correctly matched. Round revolution is about Potato.

7. Which of the following is about white revolution ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

Milk is about white revolution.

8. Which of the following is the Pink revolution ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

Pink revolution is about Onions.

9. Which of the following is correctly matched ?
  • A.

    Black revolution - Fish

  • B.

    Blue revolution - Petrol

  • C.

    Brown Revolution - Leather

  • D.

    Red revolution - Onions

Correct Answer: Option C

Explanation:

Brown Revolution - Leather is correctly matched. Brown revolution is about leather.

10. Which of the following is about pink revolution ?
  • A.

    Pharmaceuticals

  • B.

    Fertilizers

  • C.

    Agriculture

  • D.

    Oil Seeds

Correct Answer: Option A

Explanation:

Pink revolution is about Pharmaceuticals.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Online Quiz Home

Tags: General Aptitude, Verbal Reasoning, Static GK, Current Affairs, Computer Basics


Share post»


Join Our Free Newsletter
Author Image

About Author:

I'm Rajashekar, founder of tutsraja.com website. I love blogging and interested to share tech news, security and exam prepation support.

Follow: Facebook | Google+ | LinkedIn

Copyright@Tuts Raja 2018. All Rights Reserved.

Top