22 April, 2018

English Language Quiz 1 - Types of Nouns







Follow Us

Types of Nouns

English language quiz is about nouns. You know about nouns but types of nouns are some advanced topic. Here I am providing quiz based on types of nouns. You will clearly understand about types of nouns with this quiz.

The noun is a naming word. I have provided enough information about 10 types of nouns with examples. I have divided noun into various categories to clear understanding. This article is enough to read about nouns.

Q) What is the red underlined word

1. Ashwini is a beautiful girl.
  • A.

    Common Noun

  • B.

    Proper Noun

  • C.

    Material Noun

  • D.

    Possessive Noun

Correct Answer: Option B

Explanation:

Ashwini is a Proper Noun. The proper noun is a name of a particular/specific person, place, or animals. Starts always with the capital letter.

2. The boy play cricket well.
  • A.

    Common Noun

  • B.

    Possessive Noun

  • C.

    Material Noun

  • D.

    Proper Noun

Correct Answer: Option A

Explanation:

boy is a common noun. Always starts with small letter. Common noun is common thing name or group name of something

3. I like brown color shoes.
  • A.

    Possessive Noun

  • B.

    Proper Noun

  • C.

    Common Noun

  • D.

    Material Noun

Correct Answer: Option D

Explanation:

(shoes) It is a material noun. The material noun is telling itself in that word only. The material is a thing that may be an iron rod, cell phone, table etc. Anything that made with the material is nothing but a material noun.

4. It is a raja’s pen.
  • A.

    Proper Noun

  • B.

    Possessive Noun

  • C.

    Common Noun

  • D.

    Material Noun

Correct Answer: Option B

Explanation:

(Raja's) It is a possessive noun.

5. I like to listen music.
  • A.

    Abstract Noun

  • B.

    Collective Nouns

  • C.

    Countable Noun

  • D.

    Material Noun

Correct Answer: Option A

Explanation:

Music is a abstract noun. An abstract noun is in no physical sense. The abstract noun is referring to smell, idea, feelings, concepts etc.

6. An army protecting our country.
  • A.

    Common Noun

  • B.

    Possessive Noun

  • C.

    Collective Noun

  • D.

    Material Noun

Correct Answer: Option C

Explanation:

An army – A collection of soldiers. Collection noun is the collection of something. It is the name of number or collection of persons. Collection of things are taken together and spoken as one name for the whole. It is a name of the group.

7. I use pen to write notes.
  • A.

    Countable Noun

  • B.

    Common Noun

  • C.

    Collective Noun

  • D.

    Possessive Noun

Correct Answer: Option A

Explanation:

Pen is countable noun. The countable noun is about able to count something. Let’s see one example (pen). We can count one pen, two pens etc. What you are able to count, i.e. countable noun. Remember it is also material noun.

8. Time management is important aspect to crack an exam.
  • A.

    Common Noun

  • B.

    Countable Noun

  • C.

    Uncountable Noun

  • D.

    Material Noun

Correct Answer: Option C

Explanation:

Time is a uncountable noun. The uncountable noun is unable to count something. Let’s see one example (water). We cannot count water. What you're unable to count, i.e. uncountable noun.

9. What is the feminine gender of Bachelor

Correct Answer: Option B

Explanation:

Feminine gender of bachelor is Maiden.

10. Find odd word from the following options ?

Correct Answer: Option C

Explanation:

Electronics is a singular word. Remaining all are plural words.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Online Quiz Home

Tags: General Aptitude, Verbal Reasoning, Static GK, Current Affairs, Computer Basics


Share post»


Join Our Free Newsletter
Author Image

About Author:

I'm Rajashekar, founder of tutsraja.com website. I love blogging and interested to share tech news, security and exam prepation support.

Follow: Facebook | Google+ | LinkedIn

Copyright@Tuts Raja 2018. All Rights Reserved.

Top