05 April, 2018

General Knowledge Quiz 12 - Vitamins and Their Deficiency Diseases







Follow Us

vitamins and their deficiency diseases

General knowledge quiz is about vitamins and their deficiency diseases. Types of vitamins and deficiency diseases questions may come for one mark. This type of question comes in central government exams.

It is general science topic. If your syllabus is science, don’t skip. It is static GK topic. Learn and remember types of vitamins, Names and other names of vitamins, Food sources to get vitamins, Deficiency diseases, and Functions of vitamins.

The difficulty level of this topic is medium. You probably confuse food sources, to get vitamins. Difficult to remember chemical names of vitamins. If you’re able to recollect your 10th standard science memory, it is easy.

1. Vitamin A is available in_______?

Correct Answer: Option B

Explanation:

Vitamin A is available in Carrots, Yams, Pumpkins, Yellow or Orange Fruits, Beet greens, Carrots, Fish, Eggs.

2. Which of the following vitamins are fat soluble ?
  • A.

    Vitamin A & D

  • B.

    Vitamin E

  • C.

    Vitamin K

  • D.

    All the above

Correct Answer: Option D

Explanation:

Fat soluble vitamins are A, D, E, and K.

3. Which of the following vitamins are water soluble ?
  • A.

    Vitamin A & D

  • B.

    Vitamin B & C

  • C.

    Vitamin A & C

  • D.

    Vitamin B & D

Correct Answer: Option B

Explanation:

Water soluble vitamins are B & C.

4. Vitamin B9 Called as_______?

Correct Answer: Option C

Explanation:

Vitamin B9 Called as Folic Acid.

5. Vitamin D functions are______ ?
  • A.

    Essential in blood clotting process.

  • B.

    Helps maintain normal red blood cells.

  • C.

    Normal bone growth and tooth function.

  • D.

    Formation of connective tissue, bones and teeth.

Correct Answer: Option C

Explanation:

Vitamin D functions are Normal bone growth and tooth function.

6. Vitamin C functions are______ ?
  • A.

    Formation of connective tissue, bones and teeth.

  • B.

    Essential in blood clotting process.

  • C.

    Normal bone growth and tooth function.

  • D.

    Helps maintain normal red blood cells.

Correct Answer: Option A

Explanation:

Vitamin C functions are formation of connective tissue, bones and teeth.

7. Vitamin A Called as_______ ?

Correct Answer: Option C

Explanation:

Vitamin A Called as Retinol.

8. Vitamin E called as______?
  • A.

    C L-Ascorbic Acid

  • B.

    Tochopherols

  • C.

    Biotin

  • D.

    Riboflavin

Correct Answer: Option B

Explanation:

Vitamin E called as Tochopherols.

9. Which of the following is not correctly matched ?
  • A.

    B1 - Thiamine

  • B.

    B2 - Riboflavin

  • C.

    B3 - Pyridoxine

  • D.

    B5 - Pantothenic Acid

Correct Answer: Option C

Explanation:

B3 called as Nicotinic Acid.

10. Which of the following is not correctly matched ?
  • A.

    Vitamin A - Night blindness

  • B.

    Vitamin B4 - Ricates

  • C.

    B1 - Beriberi

  • D.

    B3 - Pellagra

Correct Answer: Option B

Explanation:

Deficiency B4 vitamins cause Severe health problems.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Online Quiz Home

Tags: General Aptitude, Verbal Reasoning, Static GK, Current Affairs, Computer Basics


Share post»


Join Our Free Newsletter
Author Image

About Author:

I'm Rajashekar, founder of tutsraja.com website. I love blogging and interested to share tech news, security and exam prepation support.

Follow: Facebook | Google+ | LinkedIn

Copyright@Tuts Raja 2018. All Rights Reserved.

Top