06 April, 2018

General Knowledge Quiz 13 - Cabinet Ministers of India







Follow Us

Cabinet Ministers of India

General Knowledge Quiz is about cabinet ministers of India. It is static GK topic and easy. If you learn this topic, it is useful for five years. Am I correct? Mostly we can expect questions from union council of ministers.

Cabinet minister names of India, you can remember easily. Please remember only council ministers of India. Remaining independent charge, state minister’s not important but read it once. You will get one mark on this topic. 90% chances are there to get this type of questions for central government jobs.

1. Who is the defense minister ?
  • A.

    Suresh Prabhu

  • B.

    Uma Bharati

  • C.

    Nirmala Sitharaman

  • D.

    Ananth Kumar

Correct Answer: Option C

Explanation:

Nirmala Sitharaman is the defense minister of India.

2. Who is the Rural Development, Panchayati Raj, and Mines minister ?
  • A.

    Raj Nath Singh

  • B.

    D V Sadananda Gowda

  • C.

    Ramvilas Paswan

  • D.

    Narendra Singh Tomar

Correct Answer: Option D

Explanation:

Narendra Singh Tomar is the Rural Development, Panchayati Raj, and Mines minister of india.

3. Who is the Railways, Coal minister ?
  • A.

    Piyush Goyal

  • B.

    Prakash Javadekar

  • C.

    Dr. Harsh Vardhan

  • D.

    Dharmendra Pradhan

Correct Answer: Option A

Explanation:

Piyush Goyal is the Railways, Coal minister of india.

4. Who is the Chemicals and Fertilizers, Parliamentary Affairs minister ?
  • A.

    Ananth Kumar

  • B.

    Santosh Kumar Gangwar

  • C.

    Rao Inderjit Singh

  • D.

    Alphons Kannanthanam

Correct Answer: Option A

Explanation:

Ananth Kumar is the Chemicals and Fertilizers, Parliamentary Affairs minister of india.

5. Who is the home affairs minister?
  • A.

    Uma Bharati

  • B.

    Ramvilas Paswan

  • C.

    D V Sadananda Gowda

  • D.

    Raj Nath Singh

Correct Answer: Option D

Explanation:

Raj Nath Singh is the Home Affairs minister of india.

6. Who is the Finance Corporate Affairs minister ?
  • A.

    Piyush Goyal

  • B.

    Nirmala Sitharaman

  • C.

    Arun Jaitley

  • D.

    Mukhtar Abbas Naqvi

Correct Answer: Option C

Explanation:

Arun Jaitley is the Finance Corporate Affairs of india.

7. Who is the Heavy Industries, Public Enterprises minister ?
  • A.

    Anant Geete

  • B.

    Vijay Goel

  • C.

    Radhakrishnan P

  • D.

    Rajen Gohain

Correct Answer: Option A

Explanation:

Anant Geete is the Heavy Industries, Public Enterprises minister of india.

8. Who is the External Affairs minister ?
  • A.

    Chaudhary Birender Singh

  • B.

    Jual Oram

  • C.

    Radha Mohan Singh

  • D.

    Sushma Swaraj

Correct Answer: Option D

Explanation:

Sushma Swaraj is the External Affairs minister of india.

9. Which of the following is not correctly matched ?
  • A.

    Minority Affairs - Mukhtar Abbas Naqvi

  • B.

    Petroleum and Natural Gas, Skill Development and Entrepreneurship - Dharmendra Pradhan

  • C.

    Human Resource Development - Prakash Javadekar

  • D.

    Textiles, Information and Broadcasting - Jual Oram

Correct Answer: Option D

Explanation:

Smriti Zubin Irani is the Textiles, Information and Broadcasting minister of india.

10. who is the Drinking Water and Sanitation minister ?
  • A.

    Uma Bharati

  • B.

    Radha Mohan Singh

  • C.

    Thaawar Chand Gehlot

  • D.

    Dr. Harsh Vardhan

Correct Answer: Option A

Explanation:

Uma Bharati is the Drinking Water and Sanitation minister of india.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Online Quiz Home

Tags: General Aptitude, Verbal Reasoning, Static GK, Current Affairs, Computer Basics


Share post»


Join Our Free Newsletter
Author Image

About Author:

I'm Rajashekar, founder of tutsraja.com website. I love blogging and interested to share tech news, security and exam prepation support.

Follow: Facebook | Google+ | LinkedIn

Copyright@Tuts Raja 2018. All Rights Reserved.

Top