13 April, 2018

General Knowledge Quiz 17 - List of National Awards







Follow Us

List of National Awards

General knowledge quiz 17 is about the list of Indian national awards. You may expect at least one question for any competitive exam. Chance are there to get questions from awards and honors. Don’t skip this topic.

I have provided the list of Padma awards, Gallantry Awards, and other important awards. Read and remember List of awards and honors.

1. Which of the following is India’s highest honour in the field of Arts, Literature, Science and Public Services ?
  • A.

    Bharat Ratna

  • B.

    Ashok Chakra

  • C.

    Nobel Prize

  • D.

    Padma Bhushan

Correct Answer: Option A

Explanation:

Bharat Ratna is India’s highest honour in the field of Arts, Literature, Science and Public Services.

2. Which of the following award is not issued for Brave and Gallant ?
  • A.

    Param Vir Chakra (PVC)

  • B.

    Ashok Chakra

  • C.

    Shaurya Chakra

  • D.

    Nobel Prize

Correct Answer: Option D

Explanation:

Nobel Prize is issued for Literature, Medicine, Physics, Chemistry, Peace, and Economics.

3. Which of the following award is not issued for Exceptional and distinguished service in any field ?
  • A.

    Padma Vibhushan

  • B.

    Abel Prize

  • C.

    Padma Bhushan

  • D.

    Padma Shri

Correct Answer: Option B

Explanation:

Abel Prize is only issued for the field of Mathematics.

4. Which of the following award is issued in the field of Literature ?
  • A.

    Saraswati Samman

  • B.

    BAFTA Awards

  • C.

    Pritzker Prize

  • D.

    Karbir Samman

Correct Answer: Option A

Explanation:

Saraswati Samman award is issued in the field of Literature.

5. Which of the following award is not issued in the field of Literature ?
  • A.

    Booker Prize

  • B.

    Vyas Samman

  • C.

    Moorti Devi Award

  • D.

    Dhyan Chand Award

Correct Answer: Option D

Explanation:

Dhyan Chand Award is issued in the field of veteran sports persons .

6. Which of the following award is issued in the field of Cinema/Films ?
  • A.

    Dadasaheb Phalke Award

  • B.

    Dhanwantari Award

  • C.

    Grammy Award

  • D.

    Abel Prize

Correct Answer: Option A

Explanation:

Dadasaheb Phalke Award award is issued in the field of Cinema/Films.

7. Which of the following is not correctly matched ?
  • A.

    FiFi Awards - Industry’s creative achievements

  • B.

    Aga Khan Award - Architecture

  • C.

    Grammy Award - Village Environment

  • D.

    Dronacharya Award - Eminent coaches

Correct Answer: Option C

Explanation:

Grammy Award is issued in the field of music.

8. Which of the following award is issued in the field of Medical Science ?
  • A.

    Dhanwantari Award

  • B.

    Arjuna Award

  • C.

    Green Star Awards

  • D.

    Pulitzer Prize

Correct Answer: Option A

Explanation:

Dhanwantari Award is issued in the field of Medical Science.

9. Which of the following award is issued for the field of Public Service, Leadership, Journalism, Literature,creative arts and international understanding ?
  • A.

    Sahitya Akademi Award

  • B.

    Lal Bahadur Shastri National Award

  • C.

    Bourlog Award

  • D.

    Magsaysay Award

Correct Answer: Option D

Explanation:

Magsaysay Award is issued for the field of Public Service, Leadership, Journalism, Literature,creative arts and international understanding.

10. Which of the following award is issued in the field of Agriculture ?
  • A.

    Bourlog Award

  • B.

    Green Star Awards

  • C.

    Abel Prize

  • D.

    Kalinga Prize

Correct Answer: Option A

Explanation:

Bourlog Award is issued in the field of Agriculture.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Online Quiz Home

Tags: General Aptitude, Verbal Reasoning, Static GK, Current Affairs, Computer Basics


Share post»


Join Our Free Newsletter
Author Image

About Author:

I'm Rajashekar, founder of tutsraja.com website. I love blogging and interested to share tech news, security and exam prepation support.

Follow: Facebook | Google+ | LinkedIn

Copyright@Tuts Raja 2018. All Rights Reserved.

Top