14 December, 2018

General Knowledge Quiz 18







Follow Us

prime minister

You will find a lot of questions based on Polity. To make your preparation easy for competitive exams. We are providing you 10 quiz questions from a list of all Prime Ministers in India.

1. Who is the first prime minister of India ?
  • A.

    Gulzarilal Nanda

  • B.

    Morarji Desai

  • C.

    Jawaharlal Nehru

  • D.

    Atal Bihari Vajpayee

Correct Answer: Option C

Explanation:

Jawaharlal Nehru is the first prime minister of India.

2. Who worked prime minister twice for 13 days each.
  • A.

    Gulzarilal Nanda

  • B.

    V. P. Singh

  • C.

    Charan Singh

  • D.

    Lal Bahadur Shastri

Correct Answer: Option A

Explanation:

Gulzarilal Nanda worked prime minister twice for 13 days each.

3. Who is the first Prime Minister from South India ?
  • A.

    I. K. Gujral

  • B.

    H. D. Deve Gowda

  • C.

    P. V. Narasimha Rao

  • D.

    P V Narasimha Rao

Correct Answer: Option D

Explanation:

P V Narasimha Rao is the first Prime Minister from South India.

4. Who is the first parliamentarian to give a speech in Hindi in united nations assembly ?
  • A.

    Rajiv Gandhi

  • B.

    Morarji Desai

  • C.

    Atal Bihari Vajpayee

  • D.

    Lal Bahadur Shastri

Correct Answer: Option C

Explanation:

Atal Bihari Vajpayee is the first parliamentarian to give a speech in Hindi in united nations assembly.

5. Who was youngest Prime Minister in india ?
  • A.

    Rajiv Gandhi

  • B.

    Manmohan Singh

  • C.

    V. P. Singh

  • D.

    P. V. Narasimha Rao

Correct Answer: Option A

Explanation:

Rajiv Gandhi was youngest Prime Minister in india.

6. Who is the Father of Indian Economic Reforms ?
  • A.

    Jawaharlal Nehru

  • B.

    Chandra Shekhar

  • C.

    Pamulaparti Venkata Narasimha Rao

  • D.

    H. D. Deve Gowda

Correct Answer: Option C

Explanation:

Pamulaparti Venkata Narasimha Rao is the Father of Indian Economic Reforms.

7. Who founded 8 new IITs to India ?
  • A.

    Dr. Manmohan Singh

  • B.

    Gulzarilal Nanda

  • C.

    Gulzarilal Nanda

  • D.

    Morarji Desai

Correct Answer: Option A

Explanation:

Dr. Manmohan Singh founded 8 new IITs to India.

8. Who is the first lady prime minister to receive Bharat Ratna ?
  • A.

    V. P. Singh

  • B.

    P. V. Narasimha Rao

  • C.

    H. D. Deve Gowda

  • D.

    Indira Gandhi

Correct Answer: Option D

Explanation:

Indira Gandhi is the first lady prime minister to receive Bharat Ratna ?.

9. Who got Bangladesh Swadhinata Samman award (Prime Minister)?
  • A.

    Indira Gandhi

  • B.

    Atal Bihari Vajpayee

  • C.

    Narendra Modi

  • D.

    Manmohan Singh

Correct Answer: Option A

Explanation:

Indira Gandhi is the prime minister got Bangladesh Swadhinata Samman award.

10. Who is the first prime minister resigned without completing his office tenure ?
  • A.

    I. K. Gujral

  • B.

    Atal Bihari Vajpayee

  • C.

    Morarji Desai

  • D.

    V. P. Singh

Correct Answer: Option C

Explanation:

Morarji Desai is the first prime minister resigned without completing his office tenure.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Quiz Home

Tags: Aptitude, Reasoning, Static GK, Current Affairs, Computer Basics


Share post»


Join Our Free Newsletter
Author Image

About Author:

I'm Rajashekar, founder of tutsraja.com website. I love blogging and interested to share tech news, security and exam prepation support.

Follow: Facebook | Google+ | LinkedIn

Copyright@Tuts Raja 2018. All Rights Reserved.

Top