14 December, 2018

General Knowledge Quiz 18 - Prime Minister of India List

prime minister

You will find a lot of questions based on Polity. To make your preparation easy for competitive exams, we are providing you 10 quiz questions from a list of all Prime Ministers in India.

1. Who is the first prime minister of India ?
  • A.

    Gulzarilal Nanda

  • B.

    Morarji Desai

  • C.

    Jawaharlal Nehru

  • D.

    Atal Bihari Vajpayee

Correct Answer: Option C

Explanation:

Jawaharlal Nehru is the first prime minister of India.

2. Who worked prime minister twice for 13 days each.
  • A.

    Gulzarilal Nanda

  • B.

    V. P. Singh

  • C.

    Charan Singh

  • D.

    Lal Bahadur Shastri

Correct Answer: Option A

Explanation:

Gulzarilal Nanda worked prime minister twice for 13 days each.

3. Who is the first Prime Minister from South India ?
  • A.

    I. K. Gujral

  • B.

    H. D. Deve Gowda

  • C.

    P. V. Narasimha Rao

  • D.

    P V Narasimha Rao

Correct Answer: Option D

Explanation:

P V Narasimha Rao is the first Prime Minister from South India.

4. Who is the first parliamentarian to give a speech in Hindi in united nations assembly ?
  • A.

    Rajiv Gandhi

  • B.

    Morarji Desai

  • C.

    Atal Bihari Vajpayee

  • D.

    Lal Bahadur Shastri

Correct Answer: Option C

Explanation:

Atal Bihari Vajpayee is the first parliamentarian to give a speech in Hindi in united nations assembly.

5. Who was youngest Prime Minister in india ?
  • A.

    Rajiv Gandhi

  • B.

    Manmohan Singh

  • C.

    V. P. Singh

  • D.

    P. V. Narasimha Rao

Correct Answer: Option A

Explanation:

Rajiv Gandhi was youngest Prime Minister in india.

6. Who is the Father of Indian Economic Reforms ?
  • A.

    Jawaharlal Nehru

  • B.

    Chandra Shekhar

  • C.

    Pamulaparti Venkata Narasimha Rao

  • D.

    H. D. Deve Gowda

Correct Answer: Option C

Explanation:

Pamulaparti Venkata Narasimha Rao is the Father of Indian Economic Reforms.

7. Who founded 8 new IITs to India ?
  • A.

    Dr. Manmohan Singh

  • B.

    Gulzarilal Nanda

  • C.

    Gulzarilal Nanda

  • D.

    Morarji Desai

Correct Answer: Option A

Explanation:

Dr. Manmohan Singh founded 8 new IITs to India.

8. Who is the first lady prime minister to receive Bharat Ratna ?
  • A.

    V. P. Singh

  • B.

    P. V. Narasimha Rao

  • C.

    H. D. Deve Gowda

  • D.

    Indira Gandhi

Correct Answer: Option D

Explanation:

Indira Gandhi is the first lady prime minister to receive Bharat Ratna ?.

9. Who got Bangladesh Swadhinata Samman award (Prime Minister)?
  • A.

    Indira Gandhi

  • B.

    Atal Bihari Vajpayee

  • C.

    Narendra Modi

  • D.

    Manmohan Singh

Correct Answer: Option A

Explanation:

Indira Gandhi is the prime minister got Bangladesh Swadhinata Samman award.

10. Who is the first prime minister resigned without completing his office tenure ?
  • A.

    I. K. Gujral

  • B.

    Atal Bihari Vajpayee

  • C.

    Morarji Desai

  • D.

    V. P. Singh

Correct Answer: Option C

Explanation:

Morarji Desai is the first prime minister resigned without completing his office tenure.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Online Quiz Home

13 December, 2018

Prime Minister of India List

Prime Ministers

The constitution defines president is head of states, but executive powers are in the prime minister and his council of ministers. The prime minister is the chief executive of Indian government. He is elected by Indian citizens.

Finally, Prime minister is main supervisory of India and chief adviser of president.

You will find a lot of questions based on Polity. To make your preparation easy for competitive exams, we are providing you with a list of all Prime Ministers in India and important points.

Let's see Important points of prime ministers in india.

  • The first prime minister of India is Jawaharlal Nehru.
  • After independence, India had fifteen prime ministers including the present prime minister. Some people elected twice.
  • The prime minister of India Gulzarilal Nanda worked twice for 13 days each.
  • P V Narasimha Rao was the first Prime Minister from South India (Non-Hindi).
  • The Prime Minister who is called Father of Economic Reforms of India – P V Narasimha Rao.
  • The first parliamentarian to give a speech in Hindi in united nations assembly – Atal Bihari Vajpayee.
  • Pandit Jawaharlal Nehru is the first Prime Minister of India and also, he brought the reform of the Ancient Hindu Civil Code.
  • Lal Bahadur Shastri gave the slogan Jai Jawan Jai Kisaan and also promoted White Revolution in India.
  • Indira Gandhi was named the Women of the Millennium and is the first lady to receive Bharat Ratna. She also got Bangladesh Swadhinata Samman. Her courage and boldness helped India win over Pakistan in the 1971 Indo-Pak war. Indira Gandhi is worlds longest serving female prime minister.
  • Morarji Desai was the first PM who resigned without completing his office tenure. He is only Indian Prime Minister who got Nishaan-e-Pakistan (Pakistan’s highest civilian award).
  • Charan Singh removed the Zamindari System and brought Land Reform Acts in India.
  • Rajiv Gandhi was the youngest Prime Minister and also, he brought computers to India.
  • Pamulaparti Venkata Narasimha Rao is known as the Father of Indian Economic Reforms.
  • Atal Bihari Vajpayee improved India’s telecom industries and also, he took initiatives to improve Indo- Pak relationships.
  • Inder Kumar Gujral resisted signing the Comprehensive Test Ban Treaty which paved the path to the Pokhran Nuclear Tests.
  • Dr. Manmohan Singh founded 8 new IITs to India. He also initiated the National Rural Health Mission.
  • Narendra Modi has brought many reform policies in India till date.

Prime Minister of India List

S.NoNameTerm_of_OfficeParty(Alliance)
1Jawaharlal Nehru1947-1964Indian National Congress
2Gulzarilal Nanda1964-1964(13 days)Indian National Congress
3Lal Bahadur Shastri1964-1966Indian National Congress
4Gulzarilal Nanda1966-1966(13days)Indian National Congress
5Indira Gandhi1966-1977Indian National Congress
6Morarji Desai1977 -1979Janata Party
7Charan Singh1979-1980Janata Party (Secular) with INC
8Indira Gandhi1980-1984Indian National Congress (I)
9Rajiv Gandhi1984-1989Indian National Congress (I)
10V. P. Singh1989-1990Janata Dal (National Front)
11Chandra Shekhar1990-1991Samajwadi Janata Party with INC
12P. V. Narasimha Rao1991-1996Indian National Congress (I)
13Atal Bihari Vajpayee1996-1996(16 days)Bharatiya Janata Party
14H. D. Deve Gowda1996-1997Janata Dal(United Front)
15I. K. Gujral1997-1998Janata Dal(United Front)
16Atal Bihari Vajpayee1998-2004Bharatiya Janata Party(NDA)
17Manmohan Singh2004-2014Indian National Congress(UPA)
18Narendra Modi2014 - PresentIncumbent Bharatiya Janata Party(NDA)

Prime Minister of India List - General Knowledge Quiz

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

17 August, 2018

The Eight Parts of Speech - English Grammar

Parts of Speech

Parts of Speech:

The English grammar is mainly based on parts of speech. In the English language we have 8 parts of speech. The main parts of speech are noun, pronoun, adjective, determiner, verb, adverb, preposition, conjunction, and interjection.

1. Noun:

A noun is a word which names a person, place, animal, action, quality, feeling or anything.

Noun words are Geeta, girl, team, silver, India etc.

E.g.
  • Geeta is a good girl.
  • I love India.

Read More: 10 Types of Nouns with Examples in English Language

2. Pronoun:

The pronoun is an advancement of a noun, which is used instead of a noun.

Pronoun words are I, we, you, she, it, they, me, us, her, him, mine, myself, ourself, yourself, herself, itself, ours, yours, hers, theirs.

E.g.
  • She is my sister
  • They are my friends

Read More: 10 Types of Pronouns with Examples

3. Verb:

The verb is a word, which expresses an action.

Verb words are eating, doing, cooking, fighting, working etc.

E.g.
  • She sings a song
  • Raju is eating.

Read More: 10 Types of Verb Forms with Examples

4. Adverb:

An adverb is a word, which enlarges the meaning of a verb.

Adverb words are now, immediately, already, now, here, somewhere, there, anywhere, bravely, sweetly, slowly, intelligently, very, almost, loud, enough, so fast, twice, late, always, never, then, as fast as, most.

E.g.
  • He walks quickly
  • I can go anywhere in the world.

Read More: 11 Types of Adverbs with Example

5. Adjective:

The adjective is a word which enlarges the meaning of the noun.

Adjective words are innocent, good, some, half, sufficient, much, two, any number, many, few, many, anyone, that, those, which, what.

E.g.
  • She is a beautiful girl.
  • Priya is an innocent girl.

Read More: 13 Types of Adjectives with Examples

6. Prepositions:

The prepositions are placed before a noun or pronoun show relation between noun and pronoun.

Proposition words are on, in, to, of, for, with, by, form, up, down, at, though, till, about, behind, without, above, across, within, besides, between, inside, outside, before, against, into, out of, thought out, without, within, upon.

E.g.
  • The book is on the table.
  • Check instructions before filling an application.

Read More: 10 Types of Prepositions with Examples

7. Interjection:

The Interjection tells some sudden or emotional feelings.

Interjection words are alas! hush, hello, hurray, oh, wow, what.

E.g.
  • alas! He demised.
  • Hurray! We won the match.

Read More: 10 Types of Interjections with Examples

8. Conjunction:

The Conjunction is word which, joins one word to another word or join one sentence to another.

Conjunction words are and, either…or, neither…nor, not only…but also, so…that, as…as, both…and, though…yet.

E.g.
  • Nandu takes tea or coffee
  • Raju and Ramu both are good friends.

Read More: 3 Types of Conjunctions with Examples

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

16 August, 2018

English Language Quiz 8 - Types of Conjunctions

types of conjunctions Quiz

The conjunction joins two independent clauses. Independent clause is a clause which can stand alone as a sentence and have the complete thought on its own.

A comma is used with conjunction if the clauses are long or not well balanced.

Q) Find conjunction words in a sentence.

1. He tried but did not succeed.

Correct Answer: Option B

Explanation:

Option B is coreect answer. but is conjunction in a sentence.

2. I waited for him but he didn’t come.

Correct Answer: Option A

Explanation:

Correct answer is option A. For is conjunction in a sentence.

3. You will remain ill unless you take medicine.

Correct Answer: Option C

Explanation:

Correct answer is option C. unless is conjunction in sentence.

4. We didn’t go to the market because it was raining outside.

Correct Answer: Option D

Explanation:

Correct answer is option D. Because is conjunction in a sentence.

5. She likes ice cream and juice.

Correct Answer: Option B

Explanation:

correct answer is option B. and is conjunction in a sentence.

6. He may be in the room or on the roof.

Correct Answer: Option A

Explanation:

Correct answer is option A. Or is conjunction in a sentence.

7. They played football although it was raining.

Correct Answer: Option D

Explanation:

Correct answer is optin D. Although is conjunction in a sentence.

8. He got ill, so he thought he should consult the doctor.

Correct Answer: Option D

Explanation:

Correct answer is option D. So is conjunction in a sentence .

9. The comma is required when connecting two independent clauses.

Correct Answer: Option C

Explanation:

Correct answer is option C. When is conjunction in a sentence.

10. I bought some gifts while I was coming from my office.

Correct Answer: Option C

Explanation:

Correct answer is option C. While is conjunction in a sentence.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

English Language Quiz Home

English Language Quiz 7 - Types of Interjections

types of interjections Quiz

The interjection is one of the parts of speech. The interjections usually come at the beginning of a sentence and do not have a direct grammatical relation with the rest of the sentence.

Interjection words are used anywhere in the sentence. Mostly Interjection words are used at the beginning of a sentence.

Q) Find interjections words in a sentence.

1. Hurrah! Our team has won the series.

Correct Answer: Option C

Explanation:

Option C is coreect answer. Hurrah! is interjection in a sentence.

2. Bah! That was a total waste of time.

Correct Answer: Option D

Explanation:

Correct answer is option D. Bah! is interjection in a sentence.

3. Alas, she’s dead now.

Correct Answer: Option B

Explanation:

Correct answer is option B. Alas is interjection in sentence.

4. Oops, I’m sorry. That was my mistake.

Correct Answer: Option A

Explanation:

Correct answer is option A. Oops is interjection in a sentence.

5. Geez! Do I need to do it again?

Correct Answer: Option A

Explanation:

correct answer is option A. Geez! is interjection in a sentence.

6. Yo, will you throw the ball back?

Correct Answer: Option D

Explanation:

Correct answer is option D. Yo is interjection in a sentence.

7. Um, here is our proposal.

Correct Answer: Option A

Explanation:

Correct answer is optin A. Um is interjection in a sentence.

8. Hey! Nice to see you here at the party.

Correct Answer: Option C

Explanation:

Correct answer is option C. Hey! is interjection in a sentence .

9. Bravo! The trophy is yours.

Correct Answer: Option D

Explanation:

Correct answer is option D. Bravo! is interjection in a sentence.

10. Ouch! I cut my finger.

Correct Answer: Option B

Explanation:

Correct answer is option B. Ouch! is interjection in a sentence.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

English Language Quiz Home

Copyright@Tuts Raja 2018. All Rights Reserved.

Top