Rajashekar KankanalaRajashekarKankanalaTuts RajaNTR ColonyHyderabad, Telangana,500087India9110760272//www.tutsraja.com/
Showing posts with label GKQuiz. Show all posts
Showing posts with label GKQuiz. Show all posts

01 April, 2019

General Knowledge Quiz 4

Quiz 4 Important Days

General Knowledge quiz is designed to test your knowledge and accuracy. Here is a daily free online practice test with question and answers. Finally, test your knowledge and improve your scores.

All the best for the practice test. If your not sure, learn more about important days

1. Which day is celebrated on January 25 every year ?
  • A.

    Data Protection Day

  • B.

    World Laughter Day

  • C.

    National Voters Day

  • D.

    Global Family Day

Correct Answer: Option C

Explanation:

National voters Day is celebrated on January 25 every year.

2. When is World Cancer Day ?
  • A.

    February 4th

  • B.

    February 8th

  • C.

    February 5th

  • D.

    February 6th

Correct Answer: Option A

Explanation:

World Cancer Day is observed on February 4th.

3. When is World Poetry Day ?

Correct Answer: Option C

Explanation:

March 21st is World Poetry Day.

4. April 22nd is observed as....
  • A.

    World Haemophilia Day

  • B.

    World Earth Day

  • C.

    World Dance Day

  • D.

    World Malaria Day

Correct Answer: Option B

Explanation:

April 22nd is observed as World Earth Day

5. World Red Cross Day is observed on......every year

Correct Answer: Option C

Explanation:

World Red Cross Day is observed on may 8th every year.

6. Which of the following pair is not correctly matched ?
  • A.

    June 14th - World Blood Donor Day

  • B.

    July 2nd - World UFO day

  • C.

    July 29th - International Tiger Day

  • D.

    July 22nd - World Population Day

Correct Answer: Option D

Explanation:

July 22nd - World Population Day pair is not correctly matched

7. When is Quit India Day ?

Correct Answer: Option B

Explanation:

Quit India Day is observed on August 9th.

8. World Literacy Day is observed on which month ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

World Literacy Day is observed on September.

9. Which of the following day is World Nature Day ?
  • A.

    October 8th

  • B.

    October 12th

  • C.

    October 3rd

  • D.

    October 13th

Correct Answer: Option C

Explanation:

World Nature Day is observed on October 3rd.

10. Which day is celebrated on December 4th every year ?
  • A.

    Indian Navy Day

  • B.

    UNICEF Day

  • C.

    World Human Rights Day

  • D.

    Vijay Diwas

Correct Answer: Option A

Explanation:

Indian Navy Day is celebrated on December 4th every year

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/
Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Online Quiz Home

05 February, 2019

General Knowledge Quiz 17

List of National Awards

General knowledge quiz 17 is about the list of Indian national awards. You may expect at least one question for any competitive exam. Chance are there to get questions from awards and honors. Don’t skip this topic.

I have provided the list of Padma awards, Gallantry Awards, and other important awards. Read and remember List of awards and honors.

1. Which of the following is India’s highest honour in the field of Arts, Literature, Science and Public Services ?
  • A.

    Bharat Ratna

  • B.

    Ashok Chakra

  • C.

    Nobel Prize

  • D.

    Padma Bhushan

Correct Answer: Option A

Explanation:

Bharat Ratna is India’s highest honour in the field of Arts, Literature, Science and Public Services.

2. Which of the following award is not issued for Brave and Gallant ?
  • A.

    Param Vir Chakra (PVC)

  • B.

    Ashok Chakra

  • C.

    Shaurya Chakra

  • D.

    Nobel Prize

Correct Answer: Option D

Explanation:

Nobel Prize is issued for Literature, Medicine, Physics, Chemistry, Peace, and Economics.

3. Which of the following award is not issued for Exceptional and distinguished service in any field ?
  • A.

    Padma Vibhushan

  • B.

    Abel Prize

  • C.

    Padma Bhushan

  • D.

    Padma Shri

Correct Answer: Option B

Explanation:

Abel Prize is only issued for the field of Mathematics.

4. Which of the following award is issued in the field of Literature ?
  • A.

    Saraswati Samman

  • B.

    BAFTA Awards

  • C.

    Pritzker Prize

  • D.

    Karbir Samman

Correct Answer: Option A

Explanation:

Saraswati Samman award is issued in the field of Literature.

5. Which of the following award is not issued in the field of Literature ?
  • A.

    Booker Prize

  • B.

    Vyas Samman

  • C.

    Moorti Devi Award

  • D.

    Dhyan Chand Award

Correct Answer: Option D

Explanation:

Dhyan Chand Award is issued in the field of veteran sports persons .

6. Which of the following award is issued in the field of Cinema/Films ?
  • A.

    Dadasaheb Phalke Award

  • B.

    Dhanwantari Award

  • C.

    Grammy Award

  • D.

    Abel Prize

Correct Answer: Option A

Explanation:

Dadasaheb Phalke Award award is issued in the field of Cinema/Films.

7. Which of the following is not correctly matched ?
  • A.

    FiFi Awards - Industry’s creative achievements

  • B.

    Aga Khan Award - Architecture

  • C.

    Grammy Award - Village Environment

  • D.

    Dronacharya Award - Eminent coaches

Correct Answer: Option C

Explanation:

Grammy Award is issued in the field of music.

8. Which of the following award is issued in the field of Medical Science ?
  • A.

    Dhanwantari Award

  • B.

    Arjuna Award

  • C.

    Green Star Awards

  • D.

    Pulitzer Prize

Correct Answer: Option A

Explanation:

Dhanwantari Award is issued in the field of Medical Science.

9. Which of the following award is issued for the field of Public Service, Leadership, Journalism, Literature,creative arts and international understanding ?
  • A.

    Sahitya Akademi Award

  • B.

    Lal Bahadur Shastri National Award

  • C.

    Bourlog Award

  • D.

    Magsaysay Award

Correct Answer: Option D

Explanation:

Magsaysay Award is issued for the field of Public Service, Leadership, Journalism, Literature,creative arts and international understanding.

10. Which of the following award is issued in the field of Agriculture ?
  • A.

    Bourlog Award

  • B.

    Green Star Awards

  • C.

    Abel Prize

  • D.

    Kalinga Prize

Correct Answer: Option A

Explanation:

Bourlog Award is issued in the field of Agriculture.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Online Quiz Home

01 February, 2019

General Knowledge Quiz 1

Online Quiz

General Knowledge online quiz is designed to test your knowledge and accuracy. Here is a daily free online practice test with question and answers. Finally, test your knowledge and improve your scores. All the best for the practice test.

1. National income is generated from...
  • A.

    Any money making activity

  • B.

    Any laborious activity

  • C.

    Any profit making activity

  • D.

    Any productive activity

Correct Answer: Option D

Explanation:

National income is generated from any productive activity.

2. Money supply is governed by the...
  • A.

    Planning commission

  • B.

    Finance commission

  • C.

    Reserve bank of india

  • D.

    Commercial Banks

Correct Answer: Option C

Explanation:

Money supply is governed by the reserve bank of india.

3. The headquartes of WTO is at...

Correct Answer: Option D

Explanation:

The headquartes of WTO is at Geneva

4. What is the retirement age for a supreme court judge ?

Correct Answer: Option C

Explanation:

Retirement age of supreme court judge is 65 years.

5. Who is the mahatma gandhi political guru ?
  • A.

    Gopala krishna gokhale

  • B.

    Bal gngadhar tilak

  • C.

    Aurobindo ghosh

  • D.

    Lala lajpat rai

Correct Answer: Option A

Explanation:

Mahatma gandhi political guru is Gopala krishna gokhale.

6. The best conductor of electricity among the following is...

Correct Answer: Option D

Explanation:

The best conductor of electricity among the following is Silver

7. The average life span of red blood cells is about...
  • A.

    100 - 200 days

  • B.

    100 - 120 days

  • C.

    160 - 180 days

  • D.

    150 - 200 days

Correct Answer: Option B

Explanation:

The average life span of red blood cells is about 100 to 120 days

8. Which of the following is not a computer network ?
  • A.

    Wide area network

  • B.

    Local area network

  • C.

    Personal area network

  • D.

    Metropolitan area network

Correct Answer: Option C

Explanation:

Personal area network is not a computer network.

9. Flight recorder is technically called ... ?

Correct Answer: Option C

Explanation:

Flight recorder is technically called as Black Box.

10. Kathakali classical dance originated in ... ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

Kathakali classical dance originated in Kerala.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Quiz Home

29 January, 2019

General Knowledge Quiz 16

Stadiums in the World

Today general knowledge quiz is about stadiums in the world. It is static GK topic. Chances are less to get this type of questions but prepare well. Prepare only important stadiums for exams. Please remember all Indian stadiums and other recent news stadiums.

If you learn this topic, you might get one mark in an exam. They may ask question indirectly.

1. Where is Wankhede Stadium ?

Correct Answer: Option D

Explanation:

Wankhede Stadium is located in Mumbai (Cricket).

2. Where is the Eden Gardens ?

Correct Answer: Option C

Explanation:

The Eden Gardens is located in Kolkata (Cricket).

3. Where is the Galle International Stadium ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

The Galle International Stadium is located in Sri Lanka.

4. Where is the Guyana Cricket Stadium ?

Correct Answer: Option B

Explanation:

The Guyana Cricket Stadium is located in West Indies.

5. Where is the Chittagong Stadium ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

The Chittagong Stadium is located in Bangladesh.

6. The Gaddafi Stadium is for which sport ?

Correct Answer: Option D

Explanation:

The Gaddafi Stadium is for cricket.

7. Which of the following is not correctly matched ?
  • A.

    Bundaberg Rum Stadium - cricket

  • B.

    Ayub National Stadium - Multipurpose

  • C.

    Telstra Dome - Multipurpose

  • D.

    Sydney Cricket Ground - Cricket

Correct Answer: Option A

Explanation:

The Bundaberg Rum Stadium is for multipurpose (Australia).

8. Which of the following stadium is not for cricket ?
  • A.

    St Lawrence Ground

  • B.

    New Wanderers Stadium

  • C.

    Centurion Supersport Park

  • D.

    Etihad Stadium

Correct Answer: Option D

Explanation:

The Etihad Stadium is for football (England)

9. Lal Bahadur Shastri Stadium is for which sport ?
  • A.

    Cricket

  • B.

    Cricket and Football

  • C.

    Multipurpose

  • D.

    Football

Correct Answer: Option B

Explanation:

Lal Bahadur Shastri Stadium is for Cricket and Football

10. Where is the Feroz Shah Kotla stadium ?

Correct Answer: Option D

Explanation:

The Feroz Shah Kotla stadium is located in Delhi.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Quiz Home

23 January, 2019

General Knowledge Quiz 15

List of Stock Exchanges

Welcome to general knowledge quizzes. Today quiz is about stock exchanges in the world. It is a very easy topic and takes hardly 10 minutes read. I suggest you read and remember the list of stock exchanges in the world. Don’t skip this topic for central government jobs.

I want to tell you something, fewer chances are there for getting this type of questions in an exam. It is static GK topic. If you read once, it is useful for every exam.

1. Which of the following is stock exchange of India ?
  • A.

    Deutsche Börse

  • B.

    National Stock Exchange (NSE)

  • C.

    Toronto Stock Exchange

  • D.

    BM&F Bovespa

Correct Answer: Option B

Explanation:

National Stock Exchange (NSE) .

2. Where is the Korea Exchange located ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

Korea Exchange located in Seoul.

3. What is the stock exchange index of India ?

Correct Answer: Option D

Explanation:

The Stock exchange index of India is NIFTY-50 and SENSEX.

4. What is the stock exchange index of Switzerland ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

The Stock exchange index of Switzerland is SMI (SIX Swiss Exchange).

5. What is the stock exchange index of France ?

Correct Answer: Option B

Explanation:

The Stock exchange index of France is CAC - 40 (Paris Stock Exchange).

6. Which of the following is not correctly matched ?
  • A.

    Korea Exchange - KOSPI 200

  • B.

    Australian Securities Exchange - ASX

  • C.

    BM&F Bovespa - IBOV

  • D.

    Tokyo Stock Exchange - FTSE - 100

Correct Answer: Option D

Explanation:

Tokyo Stock Exchange index is NIKKEI - 225.

7. Which of the following is not correctly matched ?
  • A.

    Spain - Madrid

  • B.

    GERMANY - Frankfurt

  • C.

    U.S.A - Sao Paulo

  • D.

    CANADA - Toronto

Correct Answer: Option C

Explanation:

The U.S.A stock exchange location is New York City.

8. Which of the following is the stock exchange index of U.S.A ?

Correct Answer: Option C

Explanation:

The Stock exchange index of U.S.A is NASDAQ - 100 (National Association of Securities Dealers Automated Quotation System).

9. Which of the following is the stock exchange index of Russia ?

Correct Answer: Option A

Explanation:

Russia.

10. Which of the following is the stock exchange of South Africa ?
  • A.

    Shri Digambar Jain Lal Mandir

  • B.

    Deutsche Börse

  • C.

    JSE Limited

  • D.

    SIX Swiss Exchange

Correct Answer: Option C

Explanation:

The Stock exchange of South Africa is South Africa.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Quiz Home

09 January, 2019

General Knowledge Quiz 14

Temples in India

Today general knowledge quiz is about important Indian temples. Hindu temples are important for exams. We have many more Hindu temples in India. Chances are there to get one mark in an exam. It is static GK topic and difficulty level of this topic is medium.

Remember all important temples in India for one mark. If not possible to remember all temples, remember only ancient temples or very old temples or Famous temples. Famous temples list is not large, so you can remember easily.

1. Kamakshi Amman Temple is situated in which Indian state ?

Correct Answer: Option D

Explanation:

Kamakshi Amman Temple is situated in Tamil Nadu.

2. Birla Mandir temple is located in which state ?
  • A.

    Tamil Nadu

  • B.

    Rajasthan

  • C.

    Jaipur

  • D.

    Narendra Singh Tomar

Correct Answer: Option C

Explanation:

Birla Mandir temple is located in jaipur state.

3. The Famous Shabarimala ayyappa temple is in _____State.

Correct Answer: Option B

Explanation:

The Famous Shabarimala ayyappa temple is in kerala state.

4. The Tirupati Balaji Temple is situated in______state.

Correct Answer: Option D

Explanation:

The Tirupati Balaji Temple is situated in Andrapradesh state.

5. Iskcon Temple is in which of the following states ?
  • A.

    Uttar Pradesh

  • B.

    Panjab

  • C.

    Himachal Pradesh

  • D.

    Rajasthan

Correct Answer: Option A

Explanation:

Iskcon Temple is in Uttar Pradesh.

6. Chennakesava Temple is situated in which of the following state ?

Correct Answer: Option C

Explanation:

Chennakesava Temple is situated in karnataka state.

7. _______of the following Temple which is not situated in Tamil Nadu ?
  • A.

    Brihadeeswara Temple

  • B.

    The Konark Sun Temple

  • C.

    Meenakshi Temple

  • D.

    Mahabalipuram Temple

Correct Answer: Option B

Explanation:

The Konark Sun Temple situated in Odisha state.

8. Which of the following Temple is situated in New Delhi ?
  • A.

    Akshar dham Temple

  • B.

    Vaishno Devi Mandir

  • C.

    Amarnath Temple

  • D.

    Virupaksha Temple

Correct Answer: Option A

Explanation:

Akshar dham Temple situated in New Delhi.

9. Which of the following is not correctly matched ?
  • A.

    Kanchipuram Temple - Tamil Nadu

  • B.

    Gangotri Temple - Uttarakhand

  • C.

    Shirdi Sai Baba Temple - Panjab

  • D.

    Somanath Temple - Gujarath

Correct Answer: Option C

Explanation:

The Shirdi Sai Baba Temple located in Maharashtra.

10. Which of the following Temple is situated in Panjab ?
  • A.

    Shri Digambar Jain Lal Mandir

  • B.

    Golden Temple

  • C.

    Mahabodhi Temple

  • D.

    Sukresvara temple

Correct Answer: Option B

Explanation:

The Golden Temple is situated in Panjab.

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

GK Quiz Home

Copyright@Tuts Raja 2018. All Rights Reserved.

Top