Rajashekar KankanalaRajashekarKankanalaTuts RajaNTR ColonyHyderabad, Telangana,500087India9110760272//www.tutsraja.com/
Showing posts with label VocabularyQuiz. Show all posts
Showing posts with label VocabularyQuiz. Show all posts

12 April, 2019

English Vocabulary Quiz 8

English Vocabulary Quiz

Today English vocabulary quiz is about wild and domestic animals. We are providing maximum possible information of synonyms, antonyms, and better explanation. Vocabulary words of domestic animals for lion, dog, cat, pig, fox, bear.

1. Lionlike.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: Big Cat, Renowned, Feline, Vip, Great

Antonyms: Common, Inconspicuous, Inferior, Insignificant, Obscure, Ordinary,Undistinguished, Unimportant, Unknown, Unremarkable, Disrespected

Explanation:

Of or resembling a lion or lions.

2. Doglike.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Dog, Doggy (Or Doggie), Hound, Pooch, Tyke (Also Tike)

Antonyms: Feline, Family Felidae, Cat, Feline Animal, Wildcat, Cheetah

Explanation:

A Domestic mammal that is related to the wolves and foxes.

3. Catlike.

Correct Answer: Option D

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Cat, House Cat, Kitty, Puss, Pussy, Pussycat

Antonyms: Awkward, Bungling, Clumsy, Gawky, Graceless, Inept, Inflexible, Lumbering,Maladroit, Rigid, Stiff, Uncoordinated, Ungainly, Ungraceful, Klutzy

Explanation:

A Small domestic animal known for catching mice.

4. Piglike.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: Piggish, Hoggish, Heavy, Piggy, Pig, Portly, Weighty

Antonyms: Abstemious, Lean, Thin

Explanation:

Of, affecting, or resembling a pig or pigs..

5. Foxlike.

Correct Answer: Option D

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: Crafty, Foxy, Cunning, Canny, Guileful, Politic

Antonyms: Half-assed, Candid, Naive

Explanation:

Relating to a fox or foxes.

6. Bearlike.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: Bearish, Rough, Bear-Like, Boorish, Carnivore, Of Bears

Antonyms: Please comment if you know

Explanation:

Relating to or resembling bears.

7. Greedy, devouring.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: Edacious, Esurient, Gluttonous, Greedy, Hoggish, Piggish, Rapacious, Ravenous, Swinish

Antonyms: Apathetic, Indifferent, Uneager, Unenthusiastic

Explanation:

Having a huge appetite.

8. All-powerful.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: All-powerful, Almighty

Antonyms: Impotent, Weak, Feeble, Frail, Helpless, High-And-Dry, Impotent, Incapable,Incompetent, Ineffective, Ineffectual, Inept, Infirm, Limited, Paralyzed,Powerless, Restricted, Unfit, Useless, Weak, Hamstrung, Handcuffed

Explanation:

Having unlimited power or authority.

9. All-knowing.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Adjective

Synonyms:Wise, Divine, Almighty, Intelligent, Knowledgeable, Infinite

Antonyms: Foolish, Stupid, Ignorant

Explanation:

Knowing everything.

10. Stealthy, clandestine.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: Backstairs, Behind-The-Scenes, Clandestine, Covert, Furtive, Hole-And-Corner, Hugger-Mugger, Hush-Hush, Private, Privy, Sneak, Sneaking, Sneaky, Stealth, Stealthy, Secret, Undercover, Underground, Underhand, Underhanded

Antonyms: Open, Overt, Public

Explanation:

Undertaken or done so as to escape being observed or known by others.

[Word Power]

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

Vocabulary Quiz Home

03 April, 2019

English Vocabulary Quiz 7

English Vocabulary Quiz

Here is a daily English vocabulary quiz. Take a vocabulary dose today. Use vocabulary words regularly while the conversation with friends and relatives. It looks difficulty but practices regularly. Practice makes you perfect.

1. Censure; scold; slash at verbally.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Verb

Synonyms: Baste, Bawl Out, Berate, Call Down, Scold, Chastise, Chew Out, Dress Down, Flay, Hammer, Jaw, Keelhaul, Lambaste (Or Lambast), Lecture, Rag, Rail (At Or Against), Rant (At), Rate, Ream(Out), Rebuke, Reprimand, Reproach, Score, Tongue-Lash, Upbraid

Antonyms: Excuse, Pardon, Spare

Explanation:

To criticize (someone) severely or angrily especially for personal failings.

2. Deny oneself.

Correct Answer: Option D

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Continence, Self-Abnegation, Self-Denial, Sobriety, Temperance

Antonyms: Self-indulgence

Explanation:

Voluntary restraint in the satisfaction of one's appetites.

3. Stimmarize.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Verb

Synonyms: Abstract, Boil Down, Brief, Digest, Encapsulate, Epitomize, Outline, Recap, Summarize, Reprise, Sum Up, Synopsize, Wrap Up

Antonyms: Amplify, Elaborate, Elongate, Enlarge, Expand, Extend, Lengthen, Prolong,Protract, Supplement

Explanation:

To make into a short statement of the main points.

4. Stagnate.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Verb

Synonyms: Do nothing, idle, be inactive, languish, laze (around/about), lounge (around/about), loll (around/about), loaf (around/about), slouch (around/about); Go to seed, degenerate, moulder, stagnate; veg out; mooch about/around, bat around/about.

Antonyms: Activate, Build, Carry Out, Develop, Die, Flourish, Grow, Improve, Strengthen,Do, Shrink, Shrivel, Wither, Go To Seed

Explanation:

Live or spend a period of time in a dull, inactive, unchallenging way.

5. Pretend.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Verb

Synonyms: Act, Affect, Assume, Bluff, Counterfeit, Dissemble, Fake, Pass (For), Pretend, Profess, Put On, Sham, Feign

Antonyms: Destroy, Face, Give, Idle, Meet, Receive, Reveal, Be Honest, Be Real, Tell Truth,Distinguish, Finger, Identify

Explanation:

To present a false appearance of.

6. Suggest; hint.

Correct Answer: Option D

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: Bosom, Buddy-Buddy, Chummy, Close, Especial, Friendly, Inseparable, Familiar, Inward, Near, Thick, Tight

Antonyms: Distant, Common, Open, Public

Explanation:

Closely acquainted.

7. Lessen; Lighten.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Verb

Synonyms: Allay, Help, Assuage, Ease, Mitigate, Mollify, Palliate, Relieve, Soothe

Antonyms: Aggravate, Exacerbate

Explanation:

To make more bearable or less severe.

8. Sympathize.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Balk, Bar, Block, Chain, Encumbrance, Cramp, Crimp, Deterrent, Drag, Embarrassment, Fetter, Handicap, Hindrance, Holdback, Hurdle, Impediment, Inhibition, Interference, Let, Manacle, Obstacle, Obstruction, Shackles, Stop, Stumbling Block, Trammel

Antonyms: Thin, Unencumbered, Unobstructed

Explanation:

Something that makes movement or progress difficult.

9. Waver.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Verb

Synonyms:Balance, Dither, Falter, Halt, Hang Back, Scruple, Shilly-Shally, Stagger, Teeter, Hesitate, Waver, Wobble

Antonyms: Continue, Persist, Stay, Abide, Adhere, Advance, Budge, Continue, Decide, Dive, Hold Fast, Persist, Plunge, Stand Fast, Stay, Stick, Stir

Explanation:

To show uncertainty about the right course of action.

10. Exhaust.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Verb

Synonyms: Castrate, Damp, Dampen, Deaden, Desiccate, Devitalize, Dehydrate, Geld, Lobotomize, Petrify

Antonyms: Brace, Energize, Enliven, Invigorate, Quicken, Stimulate, Vitalize, Vivify

Explanation:

To deprive of emotional or intellectual vitality.

[Word Power]

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

Vocabulary Quiz Home

27 March, 2019

English Vocabulary Quiz 6

English Vocabulary Quiz

Advanced English vocabulary quiz activities to improve vocabulary knowledge. We are providing daily online quizzes for vocabulary. This quiz is useful for testing your knowledge and learning. Take a daily vocabulary dose.

1. Utter exhaustion; mental, emotional, and physical drain.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Debilitation, Debility, Delicacy, Weakness, Enfeeblement, Faintness, Feebleness, Fragility, Frailness, Frailty, Infirmity, Languidness, Languor, Listlessness, Lowness

Antonyms: Hardihood, Hardiness, Robustness, Strength, Vigor

Explanation:

The quality or state of lacking physical strength or vigor.

2. Surrender.

Correct Answer: Option B, D

Parts of Speech: Verb

Synonyms: Synergy, Teamwork, Cooperation, Collaboration,

Antonyms: Antagonism,Blockage, Delay, Disagreement, Discord, Disunion, Disunity,Division, Divorce, Encumbrance, Handicap, Hindrance, Hostility, Hurt, Injury,Management, Obstruction, Prevention, Separation, Stoppage, Stop

Explanation:

The interaction or cooperation of two or more organizations, substances, or other agents to produce a combined effect greater than the sum of their separate effects.

3. Tongue-lashing.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Punishment, Chastisement, Comeuppance, Correction, Desert(S), Discipline, Nemesis, Penalty, Wrath

Antonyms: Forgiveness, Pardon, Absolution, Acquittal, Amnesty, Commutation, Condonation, Disregard, Exculpation, Exemption, Exoneration, Forgiveness,Immunity, Impunity, Indemnity, Overlooking, Pardon, Parole, Release,Remission, Remitment, Reprieve, Vindication

Explanation:

Suffering, loss, or hardship imposed in response to a crime or offense.

4. Self-denial.
  • A.

    Self-abnegation

  • B.

    Self-Concept

  • C.

    Self-Chosen

  • D.

    Self-Adjourn

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Continence, Self-Abnegation, Self-Denial, Sobriety, Temperance

Antonyms: Self-indulgence, Gluttony, Greed, Hedonism, Rapaciousness, Rapacity, Self-Indulgence, Sensuality, Voraciousness, Voracity

Explanation:

Voluntary restraint in the satisfaction of one's appetites.

5. Denial; destruction.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Verb

Synonyms: Contradiction, Denegation, Disallowance, Disavowal, Disclaimer, Disconfirmation, Denial, Rejection, Repudiation

Antonyms: Acknowledgment, Admission, Avowal, Confirmation

Explanation:

A Refusal to confirm the truth of a statement.

6. A Lopping off of one's head.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Beheading, Execution, Hanging, De-collation

Antonyms: Disregard, Failure, Ignorance, Leaving, Neglect, Abandoning, Forgetting

Explanation:

The action of cutting off the head of a person or animal.

7. Summary; review of main points.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Abstract, Breviary, Brief, Capsule, Conspectus, Digest, Encapsulation, Epitome, Inventory, Outline, Précis, Recap, Summary, Résumé (Or Resume Also Resumé), Roundup, Rundown, Run-Through, Sum, Summa, Summarization, Summing-Up, Sum-Up, Synopsis, Wrap-Up

Antonyms: Addendum, Amplification, Caenogenesis, Cainogenesis, Cenogenesis, Enlargement, Expansion, Kainogenesis, Kenogenesis, Supplement

Explanation:

A short statement of the main points.

8. A Working together for greater effect.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Capitulating, Surrender, Cession, Handover, Relinquishment, Rendition, Submission, Submitting

Antonyms: Resistance

Explanation:

The usually forced yielding of one's person or possessions to the control of another.

[Word Power]

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

Vocabulary Quiz Home

20 March, 2019

English Vocabulary Quiz 5

English Vocabulary Quiz

Today vocabulary quiz is about random words English. We have taken some best words for English vocabulary quiz. Synonyms and antonyms are helpful for better understanding of words. We are providing maximum possible synonyms.

1. Pretense.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Pretense, Imitation , Copy, Duplicate

Antonyms: Original, Actual, Initial, Native

Explanation:

Imitation of a situation or process.

2. Pretend.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Verb

Synonyms: Act, Affect, Assume, Bluff, Counterfeit, Feign, Fake, Pass (For), Pretend, Profess, Put On, Sham, Simulate

Antonyms: Show, Disclose, Expose, Unmask, Reveal, Exhibit

Explanation:

To present a false appearance of.

3. Hint.
  • A.

    Intimation

  • B.

    Infirmaries

  • C.

    Inquisitive

  • D.

    Inscription

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Clue, Cue, Indication, Inkling, Hint, Lead, Suggestion

Antonyms: Answer, Solution

Explanation:

A Slight or indirect pointing to something (as a solution or explanation).

4. A Lightening; a making less.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Ease, Comfort, Release, Relief

Antonyms: Torture, Distress, Tribulation, Misery, Pain

Explanation:

Reduction of or freedom from pain.

5. Rise in the air (as by magic or illusion).

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Verb

Synonyms: Float, Rise Into The Air, Rise, Hover, Be Suspended, Glide, Waft, Drift, Hang, Defy Gravity, Fly, Soar Up

Antonyms: Descend, Fell, Abandon, Drop, Fall

Explanation:

Rise or cause to rise and hover in the air, typically by means of supposed magical powers.

6. Flippancy or joking when seriousness is required.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Facetiousness, Flightiness, Flippancy, Frivolousness, Frothiness, Frivolity, Light-Headedness, Light-Mindedness, Lightness, Silliness

Antonyms: Earnestness, Gravity, Seriousness, Soberness, Solemnity, Solemnness

Explanation:

A Lack of seriousness often at an improper time.

7. A Sharing of grief.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Sympathy, Compassion, Feeling

Antonyms: Callousness, Coldheartedness, Hardheartedness, Heartlessness

Explanation:

Sorrow or the capacity to feel sorrow for another's suffering or misfortune.

8. A Swinging back and forth in indecision.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Faltering, Fence-Sitting, Hesitance, Hesitancy, Indecision, Irresolution, Pause, Shilly-Shally, Shilly-Shallying, Hesitation, Wavering, Wobbling

Antonyms: Permanence, Self-confidence, Resolve, Certainty, Decision, Readiness

Explanation:

A State or an instance of temporary inaction because of uncertainty about the right course of action.

9. Conflicted and contrary feelings.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Equivocation, Uncertainty, Unsureness, Doubt, Indecision, Inconclusiveness, Irresolution, Irresoluteness, Hesitation, Hesitancy, Fluctuation, Vacillation, Shilly-Shallying, Tentativeness

Antonyms: Certainty, Aphorism, Woman tough, Consistency, Decisiveness

Explanation:

The state of having mixed feelings or contradictory ideas about something or someone.

10. Physical swaying; swinging action, as·of a pendulum.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Change, Fluctuation, Inconstancy, Flux

Antonyms: Certitude, Decisiveness, Resolution, Certainty, Confidence, Sureness, Trust

Explanation:

The frequent and usually sudden passing from one condition to another.

[Word Power]

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

Vocabulary Quiz Home

12 March, 2019

English Vocabulary Quiz 4

English Vocabulary Quiz

Today English vocabulary quiz is about Ego-, Alt- Prefix. 10 new vocabulary words are providing, it is related to prefix words of ego and alt. We are providing maximum possible information.

1. Take one, skip one, etc.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Be Interspersed, Follow One Another, Be Staggered, Take Turns, Take It In Turns, Work/Act In Sequence, Occur In Turn, Occur In Rotation

Antonyms: Primary, Continued, Continual, Continuing

Explanation:

A Person who acts as a deputy or substitute.

2. To change.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Change, Difference, Modification, Redoing, Refashioning, Remaking, Remodeling, Revamping, Review, Revise, Revision, Reworking, Variation

Antonyms: Fixation, Stabilization

Explanation:

The act, process, or result of making different.

3. Argument.

Correct Answer: Option D

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Argument, Argle-Bargle [Chiefly British], Argy-Bargy [Chiefly British], Battle Royal, Bicker, Brawl, Contretemps, Controversy, Cross Fire, Disagreement, Dispute, Donnybrook, Falling-Out, Fight, Hassle, Imbroglio, Kickup, Misunderstanding, Quarrel, Rhubarb, Row, Scrap, Set-To, Spat, Squabble, Tiff, Wrangle

Antonyms: Agreement, Acceptance, Communion, Understanding

Explanation:

An often noisy or angry expression of differing opinions.

4. A Choice.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Choice, Discretion, Druthers [Dialect], Election, Liberty, Option, Pick, Preference, Selection, Volition, Way

Antonyms: Obligation, Compulsion, Necessity, Permanent

Explanation:

The power, right, or opportunity to choose.

5. Philosophy of putting another's welfare above one's own.

Correct Answer: Option C

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Sympathy, Selflessness, Self-Sacrifice, Self-Denial, Unselfishness

Antonyms: Egoism, Self-interest, Greed, Egotism, Cruelty

Explanation:

Disinterested and selfless concern for the well-being of others..

6. Interested in the welfare of others.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: Charitable, Beneficent, Benevolent, Do-Good, Eleemosynary, Good, Humanitarian, Philanthropic

Antonyms: Self-Centered, Self-Concerned, Selfish

Explanation:

Having or showing a concern for the welfare of others.

7. One's other self.

Correct Answer: Option D

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Friend, Amigo, Buddy, Chum, Compadre, Comrade, Confidant, Confidante, Crony, Familiar, Intimate, Mate [Chiefly British], Musketeer, Pal

Antonyms: Enemy, Foe, Antithesis, Converse, Opposite, Reverse

Explanation:

A person who has a strong liking for and trust in another.

8. One's concept of oneself.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Noun

Synonyms: Pride, Pridefulness, Self-Esteem, Self-Regard, Self-Respect

Antonyms: Humbleness, Humility, Modesty

Explanation:

A reasonable or justifiable sense of one's worth or importance.

9. One who is excessively fixated on his own desires, needs, etc.

Correct Answer: Option A

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: Egoistic, Egotistic (Or Egotistical), Narcissistic, Self-Absorbed, Self-Centered, Self-Concerned, Self-Infatuated, Self-Interested, Self-Involved, Selfish, Self-Loving, Self-Obsessed, Self-Oriented, Self-Preoccupied, Self-Regarding, Self-Seeking, Self-Serving

Antonyms: Self-Forgetful, Self-Forgetting, Selfless, Unselfish

Explanation:

Overly concerned with one's own desires, needs, or interests.

10. Morbidly, Obsessively wrapped up in oneself.

Correct Answer: Option B

Parts of Speech: Adjective

Synonyms: Egoistic, Egocentric, Egotistic (Or Egotistical), Narcissistic, Self-Absorbed, Self-Centered, Self-Concerned, Self-Infatuated, Self-Interested, Self-Involved, Selfish, Self-Loving, Self-Obsessed, Self-Oriented, Self-Preoccupied, Self-Regarding, Self-Seeking, Self-Serving

Antonyms: Self-Forgetful, Self-Forgetting, Selfless, Unselfish

Explanation:

Overly concerned with one's own desires, needs, or interests.

[Word Power]

Rajashekar KankanalaRajashekarKankanala
Tuts Raja
NTR Colony
Hyderabad,Telangana,500087India
9110760272
http://www.tutsraja.com/

Vocabulary Quiz Home

Copyright@Tuts Raja 2018. All Rights Reserved.

Top